Hem » Nyheter

Journalistik i riskzonen genom narco i Mexiko

Postat byShinji_Harper den söndag 19 oktober, 2008
Imprimir
Inga kommentarer


New York. EU.- Byråer -   Den journalistik i Mexiko, är latent risk genom drogkarteller, som har begåtts mord och utlöste hot mot journalister är ett angrepp på yttrandefriheten som kräver omedelbara åtgärder från myndigheternas och solidaritet världspressen.

Så de kom överens om reportrar, akademiker, aktivister och studenter i social kommunikation under konferensen "tystas av rädsla", sponsrad av Columbia University Graduate School of Journalism,   där de faror som narkotikahandel innebär för mexikanska journalister analyserades.

De frågor som tas upp av inbjudna experter säger att korruption, straffrihet, brist på lämpliga lagar och likgiltighet av stora delar av samhället har förvärrat risken i praktiken av journalistik i Mexiko.

  Enligt siffror från den kommitté för skydd av journalister. Hittills har sju journalister dödats   sedan 2000 och 16 mer av skäl som inte är etablerade, förutom de ständiga sammandrabbningar mellan narkotikahandlare med soldater och poliser, mexikanska journalister Hance deras täckning i korselden.

"Journalister är i en otroligt utsatt situation där vissa typer av täckning som kan verka rutin kunde uppfattas som gynnsamt för ena sidan och ofördelaktiga för andra", säger Joel Simon, CPJ verkställande direktör.

Andra lyfte fram de enorma tryck och försök att skrämma journalister som täcker drogen verksamheten.

"Om en journalist vägrar att stämningar, är böter, arresterad, är skyldig att visas i domstol. Om journalisten säger då hans vittnesbörd tolkas av narkotikahandlare som medbrottsling av sina fiender och sätter ett pris på hans huvud ... reportern har någon garanti för att arbetet, bara du kan ge sig hantera den information som erhållits och Ofta flyr för att undvika att bli attackerad, "säger Alfredo Quijano, redaktör för Norte de Ciudad Juárez.

Vissa talare konstaterade att problemet är mycket bredare: "Vi är ett korrupt samhälle, måste vi acceptera att förändra", säger Gerardo Priego Tapia, medlem av National Action Party (PAN), som leder en kommission utreda våld mot journalister .

"De två viktigaste källorna till aggression mot journalister är organiserad brottslighet _ _ inte bara narkotikahandel och korrupta myndigheter. Men det allvarligaste för någon journalist i Mexiko scenario är alliansen mellan dessa två ", tillade han.

Korruption bland journalister själva genererat särskild oro. Ramon Cantu, redaktör för New Morning, Nuevo Laredo, klagade på att "tyvärr korruption är hundra procent i media. Det finns många sätt att övertyga dig, köper du eller du får dödas, eftersom de arbetar för karteller. Det är mycket svårt att arbeta på detta sätt, med fienden inom. "

Vissa talare såsom Ramon Alberto Garza, vd för Indigomedia föreslog internet som ett sätt för journalister att kringgå censuren och mediekoncentration, men andra, som dr Denise Dresser, professor vid den autonoma Teknologisk Institut i Mexico (ITAM ), noterade att medför begränsningar på grund av de höga kostnaderna för bredbandsanslutningar.

Ett av förslagen som oftast nämns av aktivister såsom CPJ och Interamerikanska Press Association, var att göra brott mot yttrandefriheten är federala brott ", så du kan ha all vikt på filialens kraftfull regering, istället för att ha ett delat kongressen eller lokala domare och domstolar är mycket mer sårbara ", säger Paul Steiger, ordförande i CPJ styrelseledamot och redaktör för ProPublica.

Samtidigt 13 civila organisationer, släppte de i augusti förra året   dess pressfrihet i Mexiko rapport: Shadow of Straffrihet och våld   vilket är en djup forskning om situationen för mexikanska journalistik, där slutsatsen var att landet är ett av de   farligaste för journalister i Amerika.

Under de senaste åtta åren, säger tidningen, minst 24 journalister och mediearbetare har dödats, åtta förblir saknad och dussintals har hotats, skrämmas eller misshandlas på grund av deras hantverk. De flesta attacker mot journalister är i total straffrihet, vilket orsakar en generaliserad tillstånd av självcensur.

Ladda ner hela rapporten ...

 

hotmail email [?]


Kommentera artikeln!

Skriv din kommentar, eller trackback från din egen sajt. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS .

Inget tjänstefel tolereras. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats har rätt att använda Gravatar .