Hem » Kulturell mångfald

En poesi, Nezahualcoyotl Priset i språk 2012

Postat byShinji_Harper den tisdag 21 Februari, 2012
Imprimir
Inga kommentarer


Oaxaca, México.- Från 21 februari till den 31 augusti i år, landets ursprungsbefolkning författare kan lämna sina arbeten för att tävla i den tolfte upplagan av Nezahualcoyotl utmärkelse i mexikanska språk, denna gång tillägnad kön poesi; En enda pris på hundra tusen dollar till vinnaren, vars namn kommer att tillkännages den 7 oktober kommer att beviljas.

Conaculta, genom Institutionen för populära kulturer (CMPD), meddelade öppnandet av 2012 års ansökningsomgång för denna händelse, som hålls vartannat år och för första gången kommer att ägnas åt en enda genre, för ändamålet att uppmuntra litterärt skapande och erkännande av modersmålet som ett konstnärligt uttryck.

Juan Gregorio, biträdande utveckling av inhemska kulturer CMPD sade att detta är en institutionell insats för att främja kreativt skrivande i de 60 språk som talas i Mexiko, samtidigt som de skapar en kommunikationsbrygga mellan ursprungsbefolkningar och resten av befolkningen i hela landet.

Den ansåg således att både erkänna språk som finns i landet, till exempel att bevara dem från sina samhällen gynnas. Dessutom bland spansktalande befolkningen i en ny bild av det litterära arbetet mellan de nuvarande etniska grupper genereras.

"Det är väldigt intressant att se hur Gregorio sade att de har olika åsikter och synpunkter på universella teman, kärlek, livet självt, ensamhet och samexistens mellan människor, vänskap och solidaritet, eftersom de bygger på gamla ideologier fortfarande finns mellan dem och har nu hittat ett sätt att sprida sådana utmärkelser.

"Effekten på de samhällen de lever som vunnit tidigare år är mycket positivt eftersom det ger ny status, erkännande av deras språk och resten av deras invånare inte skämmas för sitt ursprung; annars sätter denna typ av litterära produktion på samma nivå av allt som skapas i landet. "

Juan Gregorio noterade vidare att från denna fråga Nezahualcoyotl litteraturpris i mexikanska språk kommer att ägnas åt en viss genre, för att på så sätt uppmuntra produktion av denna genre och fokusera arbetet av författarna på samma kriterier som detta fall motsvarar poesi, en av de mest förekommande bland ursprungsbefolkningar.

Enligt tillkännagivandet arbetet lämnas till tävlingen måste undertecknas med en pseudonym, med högst 50 sidor, Letter och skickas i ett förseglat kuvert till kontoret för interkulturell utveckling CMPD, som ligger i Paseo de la Reforma 175, 12th Floor, Colonia Cuauhtemoc, Mexico DF

"De deltagande verken nödvändigtvis måste skrivas bilingually på spanska och på originalspråket för att underlätta arbetet för juryn, men också för att stärka Syftet med priset sprida befintliga språken i landet, med tanke på att genom att delta i detta bestrida möjligheten att arbetet publiceras öppnas.

"Vi anser att det är mycket viktigt att främja bevarandet och räddning av de inhemska språk i landet för sin egen språkliga värde och eftersom detta Mexiko ansluter den växande globala trenden med att göra sådana insatser, från kulturinstitutioner att bevara förfäders former som har förblivit vid liv i dag. "

hotmail email [?]


Kommentera artikeln!

Skriv din kommentar, eller trackback från din egen sajt. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS .

Inget tjänstefel tolereras. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats har rätt att använda Gravatar .