Hem » kulturell mångfald

En poesi, Nezahualcoyotl Språk Prize 2012

Postat av @ Shinji_Harper den Tisdag, 21 februari, 2012
Imprimir
Inga kommentarer


Oaxaca, Mexiko -. Från och med 21 februari - 31 AUGUSTI i år, kan landets inhemska författare lämna sitt arbete för att tävla i den tolfte upplagan av Nezahualcoyotl pris mexikanska språk, denna gång tillägnad genre av poesi; tilldelas ett enda pris på hundra tusen dollar till vinnaren, vars namn kommer att tillkännages den 7 oktober.

Conaculta, genom generaldirektoratet för Popular Culture (CMPD), meddelade öppnandet av 2012 års upplaga av denna händelse, som hålls vartannat år och för första gången kommer att ägnas åt en enda genre, i syfte att uppmuntra till kreativt skrivande och erkännande av modersmål som ett konstnärligt uttryck.

John Gregory, biträdande utveckling av inhemska kulturer DGCP sagt att det är en institutionell insats för att främja kreativt skrivande på de 60 språk som talas i Mexiko, samtidigt som de skapar en bro för kommunikation mellan ursprungsbefolkningar och den övriga befolkningen nationellt.

Således ansåg att både erkänna språk som finns i landet, till exempel att bevara dem från deras samhällen gynnar. Dessutom bland de spansktalande befolkningen i en ny bild på litterära verk som finns bland nuvarande etnisk inträffar.

"Det är väldigt intressant, sa Gregory-hur de har åsikter och olika syn på universella teman, kärlek, livet självt, ensamhet och samexistens mellan människor, vänskap och solidaritet, eftersom de bygger på gamla ideologier som fortfarande står mellan dem och har nu hittat ett sätt att sprida sig med sådana utmärkelser.

"Effekten på de samhällen där de bor som har vunnit tidigare år är mycket positivt eftersom det ger en ny status, erkännande av deras språk och resten av invånarna därav inte skämmas för sitt ursprung; Annars sätter denna typ av litterära produktionen till samma nivå av allt som skapas i landet. "

Juan Gregorio sade också att priset i litteratur Nezahualcoyotl mexikanska språk från det här året kommer att ägnas åt en viss genre, för att på så sätt uppmuntra produktion av denna genre och fokusera arbetet av författarna på samma kriterier, som detta fall motsvarar poesi, en av de mest förekommande bland ursprungsbefolkningar.

Enligt meddelandet arbetet in till tävlingen måste undertecknas med en pseudonym, med högst 50 sidor, brev format och skickas i ett förseglat kuvert till kontoret för interkulturell utveckling DGCP, som ligger i Paseo de la Reforma 175, 12: e våningen, Colonia Cuauhtemoc, Mexico DF

"De deltagande verken nödvändigtvis måste skrivas tvåspråkigt på spanska och på originalspråk för att underlätta arbetet i juryn, men också för att stärka syftet med priset för att sprida befintliga språk i landet, eftersom att delta i detta bestrida möjligheten att arbetet publiceras öppet.

"Vi anser att det är mycket viktigt för att främja bevarandet och räddning av inhemska språk i landet, genom sin egen språkliga värde eftersom att göra Mexiko och ansluter den växande globala trenden med att göra sådana insatser, från kulturinstitutioner att bevara förfäders former som har förblivit vid liv i dag. "

hotmail email [?]


Kommentera artikeln!

Lämna en kommentar, eller trackbacka från din egen webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS .

Inget olämpligt beteende tolereras. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats har rätt att använda Gravatar .