Home » Kulturell mångfald

En poesi, Nezahualcoyotl Award 2012 i språk

Postat byShinji_Harper den Tisdag 21 februari, 2012
Imprimir
Ingen kommentar


Oaxaca, México.- Från 21 februari-31 augusti i år, kan landets inhemska författare lämna sitt arbete för att tävla i den tolfte upplagan av Nezahualcoyotl pris mexikanska språk, denna gång tillägnad kön av poesi; En enda pris på hundra tusen dollar till vinnaren, vars namn kommer att tillkännages den 7 oktober kommer att delas ut.

Conaculta, genom generaldirektoratet för Popular Culture (CMPD), meddelade öppnandet av 2012 samtal om denna händelse, som hålls vartannat år och för första gången kommer att ägnas åt en enda genre, för att uppmuntra kreativt skrivande och erkännande av modersmålet som ett konstnärligt uttryck.

John Gregory, biträdande utveckling av inhemska kulturer CMPD sade att detta är en institutionell insats för att främja kreativt skrivande i de 60 språk som talas i Mexiko, samtidigt som de skapar en bro för kommunikation mellan ursprungsbefolkningar och resten av befolkningen i hela landet.

Han kände att på detta sätt både erkännande av språken som finns i landet, till exempel att bevara dem från deras samhällen förbättras. Dessutom, bland de spansktalande befolkningen i en ny bild på den litterära verk som finns bland de nuvarande etniska grupper genereras.

"Det är väldigt intressant att se hur Gregorio sade att de har olika åsikter och synpunkter på universella teman, kärlek, livet självt, ensamhet och samexistens mellan människor, vänskap och solidaritet, eftersom de bygger på gamla ideologier fortfarande finns mellan dem och har nu hittat ett sätt att sprida den här typen av utmärkelser.

"Effekten på de samhällen de lever som vunnit tidigare år är mycket positivt eftersom det ger ny status, erkännande av deras språk och resten av deras invånare skall inte skämmas för sitt ursprung; Annars ställer denna typ av litterära produktion på samma nivå på allt som skapas i landet. "

Juan Gregorio sade också att från i år Nezahualcoyotl litteraturpris i mexikanska språk kommer att ägnas åt en viss genre, för att på så sätt uppmuntra produktion av denna genre och fokusera arbetet av författarna på samma kriterier som detta fall motsvarar poesi, en av de mest förekommande bland ursprungsbefolkningen.

Enligt meddelandet arbetet lämnas till tävlingen måste undertecknas med en pseudonym, med högst 50 sidor, Letter och skickas i ett förseglat kuvert till kontoret för interkulturell utveckling CMPD, som ligger i Paseo de la Reforma 175, 12th Floor, Colonia Cuauhtemoc, Mexico DF

"De deltagande verken nödvändigtvis måste skrivas tvåspråkigt på spanska och på originalspråket för att underlätta arbetet för juryn, utan också för att stärka Syftet med priset sprida befintliga språken i landet, eftersom genom att delta i detta bestrida möjligheten att arbetet publiceras öppet.

"Vi anser det mycket viktigt att främja bevarandet och återvinning av de inhemska språken i det land för sin egen språkliga värde eftersom att göra Mexiko och ansluter den växande globala trenden med att göra sådana insatser från kulturinstitutioner att bevara förfäders former som har förblivit vid liv i dag. "

hotmail email [?]


Kommentera artikeln!

Lägg till din kommentar, eller trackback från din egen webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS .

Inget olämpligt beteende tolereras. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Denna webbplats har rätt att använda Gravatar .